Doktor Britt-Marie Toregaard, kirurg och läkare informerar hos Sköldkörtelföreningen

30.08.2013 16:13

B-M Toregaard har själv hypotyreos. Hon ställde sin egen diagnos och började självmedicinera med 25 mikrogram Levaxin. Ganska omgående kände hon skillnad och började ”vakna till liv”. Därefter började hon läsa på allt hon kom över om sköldkörteln och dess sjukdomar.

Kort om hur det "ska fungera". I hjärnan finns hypotalamus som känner av hormonnivåer av tyroidea i blodet. När TSH-halten är för låg ger den order till hypofysen att producera mer TSH = tyroidea-stimulerande hormon. TSH är ett hypofyshormon. TSH talar om för sköldkörteln hur mycket T4 som ska produceras. T4- omvandlingen sker till 80procent i lever och njurar. Det aktiva hormonet T4 ska omvandlas till T3 som i sin tur ska in i cellen. För att detta ska ske behövs kortisol.När T3 har kommit in i cellens "energifabrik" mitokondrierna, så producerar de den energi som kroppen behöver.

Enligt Toregaard är en oupptäckt eller underbehandlad hypotyreos som en långsamt nedåtgående spiral. Efter ett tag tappar patienten känslan för vad som är normalt och vad som är symptom. Ofta finns symptom som sjuklig trötthet, håravfall, torr hud, nedstämdhet, låg energinivå, humörsvängningar m m.  Vården mäter TSH och T4. Patienten får information om att allt är normalt trots att han/hon mår väldigt dåligt. Patienten får  en " slaskdiagnos" såsom fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom (KTS), ME eller utbrändhet. 

Omvandlingsprocessen från T4 till T3 är lättstörd och processen är extra känslig för fluor. T4 består av fyra jodmolekyler. Om fluor finns närvarande så knuffar den undan jodmolekylen. Jod är livsviktigt för sköldkörteln. Fluor och mat med e-nummer förstör sköldkörteln och det centrala nervsystemet.

Primär hypotyreos beror på fel i sköldkörteln. Det finns även andra typer av hypotyreos. Sekundär hypotyreos och Hypotyreos typ 2. Hypotyreos typ2 innebär att cellerna inte kan omvandla T4 till T3. Detta kan bero på en defekt gen som ger mitokondriefel. Patienten kan ha många symptom men inget syns i blodproverna. 

Stress och fasta (svält) kan också orsaka problem med sköldkörteln. Sköldkörteln blir trött och orkar inte producera tillräckligt med T4 och då bildas i sin tur för lite T3. Vid för mycket fasta och stress kan reversed T3 (RT3) bildas. RT3 är biologiskt inaktivt och sätter sig på T3-receptorerna vilka blockerar cellerna och hindrar T3 från att komma in i cellen. 

Sköldkörteln är kamrat med binjurarna. Om sköldkörteln är trött eldar binjurarna på sköldkörteln. Högre nivå av kortisol bildas för att sköldkörteln ska "skärpa till sig" och för att hjälpa T3 att ta sig in i cellen. Efter en period med hög kortisonhalt i blodet kan patienten drabbas av  ”adrenal fatigue”, dvs kroniskt trötthetssyndrom/ME. Enligt Toregaard är  detta ingenting annat än obehandlad hypotyreos och trötta binjurar. "Vanvården” tror att detta kan behandlas med kognitiv terapi – vilket är helt fel.

Fibromyalgi beror ofta på för lite T4, vilket ger för lite T3, vilket i sin tur ger för lite energi. Kroppen är smart och styr det T3 som finns till hjärnan – och musklerna blir utan T3 vilket resulterar i att patienten får ont i musklerna i hela kroppen.

Vid omvandling från T4 till T3 behöver kroppen selen, jod och B-12. Vid brister på detta fungerar inte heller omvandlingen optimalt. 

Ett stort problem inom vården är att många läkare ofta är ”laboratorieslavar”. De lyssnar för lite på hur patienten mår och stirrar sig blinda på provsvar. Det medför att många aldrig diagnostiseras för hypotyreos.

Hypotyreos är enkel att känna igen – den kännetecknas av den totala frånvaron av energi och behandlas i första hand med Levaxin/T4. T4 ökas på till dess att patienten ”slår i taket”. När patienten ligger på en överdosering kännetecknas det av hjärtklappning. Det är inte farligt, det är bara att kliva ned till föregående dos. Därefter ska patienten bedömas efter hur patienten mår kliniskt.Toregaard justerar medicinen efter symptom. Vissa kan också ha behov/hjälp av T3, andra kan må bra av Armour Thyroid. 

AT är ett licenspreparat som söks från Läkemedelsverket, en omständlig process.  Licensen måste sökas om och om igen, trots att hypotyreos är en kronisk sjukdom. Armour Thyroid består av torkad svinsköldkörtel, och innehåller T4, T3, T2, T1. Vissa patienter tål inte AT då de regerar på faktor x som finns i griskött. Kom ihåg att alla människor är olika, en del mår bra av Levaxin, andra mår bra av tillägg av T3, en del mår bra av AT.

Toregaard menar att  TSH generellt är fel sätt att mäta hypotyreos på. Referensvärdena för blodprovet är baserade på manliga rekryter. TSH varierar i blodet under dygnet och är individuellt.Det finns inga genvägar och patienter måste ofta prova sig fram till sin egen optimala medicinering och det som passar dem bäst. Många kan behöva förändra dosen under livets gång.

Som komplement bör kortisolnivåerna mätas. Detta för att kontrollera om binjurarna är trötta. Om detta påvisas bör patienten ta en liten dos kortisoltabletter om ungefär fem mg i några veckor. Ibland måste kortisolhalten i kroppen upp en nivå för att hjälpa T3 att komma in i cellerna.